Cik Teng Cinta ini

Thursday, September 29, 2011

Potong Kuku ikut Sunnah Nabi

Ce tengok..ce tengok...
Cik Teng memang  potong kuku tiap-tiap minggu...(mode bangga kejap!!)..hhahhaha..bukan pe, rimas bile kuku panjang2 nie..Cik Teng pasti sume reader Cik Teng pun potong kuku tiap-tiap minggu jugak kan?tapi kalu nak lagi gah, boleh ke SPA then buat la manicure pastu sayang plak nak makan nasi pakai tangan kan??feeewwww..Cik Teng paham and Cik Teng tak kesah sebab yang tue sume masing-masing punya fulus kan?tapi nak potong kuku tue pun kena ada cara bhai..jangan main potong je sebab kalau potong ikut sunnah nabi..faham-faham la bhai..dan sekarang Cik Teng nak share cara potong kuku ikut sunnah nabi..sila baca dengan sabar ye..kata umat nabi mestilah nak kena sabar macam nabi jugak kan?huhuhu..

Sebenarnya kalau yang tak tahu, kalau kita simpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti membela sekandang VaVi..atau kalau nak lembut skit Cik Teng kasi khinzir la..dah tu kalau simpan semua jari tangan sampai kaki mau kaya weyy dengan dosa..hah..tue sapa nak jawab?so jalan terbaik better potonglah kuku sebab senang nak jaga kan?dosa pun kurang sikit..yang dah berbakul2x tue tak cukup lagi ke?tak dosa macam nie pun ada hati nak tambah?(kata Cik Teng kepada diri sendiri)..feeewwww...

Yang sebenarnya kalau simpan kuku kunun-kunun nak cantik walau 1mm ataupun simpan kuku jari kelingking je memang tak sesuai untuk orang Islam sebab menda nie tak membayangkan kesucian sebab kita kan guna tangan nak basuh berry-berry..pastu kalau kuku panjang, tiba-tiba terselit bendasing kat situ pastu masa makan nasi pakai tangan..pastu....seganlah Cik Teng nak cakap..huhu

Pastu kalau orang bujang tue beringatlah sikit kalau nak cari pasangan pilihlah orang yang sentiasa potong kuku supaya keluarga bahagia bila makan masakan yang bukan dari kuku panjang..wahh..pening ke??tak de kan..faham kan..Insya-Allah..

Kalau nak tau lagi sebenarnya kuku panjang nie ada sejenis kuman yang ada dalam shit manusia iaitu E-Coli (bukan yang Cik Teng pakai tue la..)..Kuman tue degil sikit nak hilang even kita basuh dengan sabun pun..banyakkanlah kita makan guna tangan yang ada kuman E-Coli (bukan triumph atau victoria’s Secret tue ye)..Dah tue pepandai la potong kuku untuk nak jadi sihat dan bersih..hah..yang nie tak termasuk kuku yang kita guna untuk korek telinga dan sewaktu dengannya..Cik Teng tak nak cakap lebih-lebih..kang kaki makan die..

p/s : tak kesah la kuku runcing ke, kontot ke, celup masuk ke dalam ke..yang penting potong kuku untuk kebersihan..pengetip kuku tue pun bukan mahal sangat..mahal lagi double cheese bege tue..

4 comments:

C I K Y A T said...

motip?

Ekin said...

kekho je kuku kalu xdop ketip kuku..huhu

C I K Y A T said...

huh! jeles ngan kuku kilat cik yat!

Ekin said...

uhuk!!pakai touch screen barulah kena dgn kuku kilat..wakakakakak..