Cik Teng Cinta ini

Sunday, February 26, 2012

Alahai Cekodok Pisang


Semenjak jadi bini orang nie.. Ewahhh... Cik Teng jadi makin rajin ke dapur. Wah bangga noks!Ekekekekeke.. So, minggu lepas kakak ipar Cik Teng datang and bawak pisang yang super giler gabak banyaknya.. Oleh itu harus dikongsi bersama partner terdekat a.k.a Cik Yat.. Sila bangga ye Cik Yat.. Ngeh..Ngeh..Ngeh.. Bila godek punye godek, Cik Teng terserempak dengan sekawan pisang yang masih dalam keadaan banyak, takkan nak biar je macam tue kan? Dengan rase bertanggungjawab maka Cik Teng pun try buat cekodok pisang versi first attempt.. Ececececece bunyi macam good-good je kan? Dan terbitlah resepi cekodok pisang versi Cik Teng..

Langkah pertama adalah usha dulu pepisang yang masih menginap di dapur anda.. Pastikan ianya mencukupi tapi dalam kes Cik Teng nie bukan setakat cekodok ye adik-adik, gulai pisang pun belum tentu habis pisang kat dapur ye..*Harap Maklum*..

Adoyai kalau nak abiskan sengsorang konpom super lawas bile pegi toilet..

Seterusnya ambik 7biji pisang bersaiz kiut dan sesudu gula ke dalam mangkuk then penyek sepenyek-penyeknya.. Dinasihatkan buat cekodok pisang masa anda tengah naik angin ye supaya cepat sikit proses lenyekkan tue.. Oh Yeah!

Secubit garam jangan lupa ye.. Penting nyah!

Dan godek secawan tepung gandum dan masukkan dalam adunan tadi pastu perap 30minit sebelum goreng.. Bukan ape nak bagi sebati dulu baru leh goreng.. Sementara nak tunggu perap tue, boleh lah sambung buat entry baru untuk blog anda macam Cik Teng tengah buat nie ye adik-adik..KihKihKih..

Amboi memang style lah cara letak tepung nie..Kih..Kih..Kih..
Mangkuk kena pakai yang saiz besar baru kepuasan berganda..Wink-Wink..

Pastu goreng dalam minyak dengan api yang sederhana.. Jangan besar bukak api dapur tue ye takut jadi awang hitam pulak cekodok pisang anda nanti.. Kang nanti tak pepasal ke bakul sampah tempatnye hokay..

Nampaknya first attempt cekodok nie macam cun je.. Hohohoho..

Dah siap goreng letak dalam pinggan.. oh yea jangan lupa alas dengan tisu ye tambah-tambah kalau nak snap gambar cekodok anda tue barulah nampak anggun dan mengiurkan.. Wah statement memang oberrr noks!

Okay presentation memang failed tapi kan..tapi kan shedappp tau!!


p/s : Biar hodoh di mata biar sedap di mulut ye!!

No comments: