Cik Teng Cinta ini

Thursday, March 8, 2012

Kampung Halaman


Entry kali mungkin booooosaannn bagi certain reader tapi tidak bagi Cik Teng *Mood serius terbit*.. Mase kekecik dulu raya kat kampung halaman terchenta iaitu di Tanjung Duff, Tumpat kat Kelantan.. Tetiap kali raya mesti balik kampung halaman terchenta seluruh hari dan jiwa Cik Teng nie.. Biasanya 1-2 hari before raya dah balik kampung.. Woot..Woot.. Balik untuk bersihkan rumah, basuh lantai dan segala bagai housechores yang femes di atas muka bumi ini.. Fuhh!! Panjang statement cukup 6 harakat~.. Dah nama kampung halaman, for sure la rumah lama tinggalan nenda dan atuknda terchenta dan dirindui.. Phewww lagi statement tak hengat.. Dah nama raya setahun sekali, sah-sah la balik rumah kat kampung halaman pun sekali setahun aje kak jah oiiii.. Walaupun rumah kampung dan tak besar macam rumah kampung orang lain tapi Cik Teng suke hokayy!! Ade Cik Teng kesah??

Mase kekecik dulu, pagi raya mesti dah siap awal and tunggu geng nak raya datang jemput.. Wah gitu.. Geng raya tue tak lain tak bukan sepupu sepapat Cik Teng aje pun.. Okey tak nak kecoh pasal sepupu sebab nie kan blog Cik Teng.. Ngeh..Ngeh.. Bila semua dah ready so start la beraya kat rumah yang dekat dulu pastu barulah merangkak ke tempat jejauh.. Dedulu jalan kaki aje kalu rase berat poket sebab duit raya dah banyak barulah kitorang naik beca balik rumah.. champion kan? Ko hado?Tima tue biasa dapat 20sen aje, paling banyak pun singgit yang duit syiling emas tue.. Amboi dapat banyak tue pun dah rase besar gabak jumlah $$ tapi bebudak sekarang bila bagi singgit terus sound direct cakap sikit.. paling kurang pun RM10....Hellooooo singgit pun duit hokay!!

Memalam raya pulak mesti sepupu-sepapat datang lepak rumah sebab nak main polis-polis..waaaa bile main polis-polis konpom Cik Teng dengan Cik Min yang jadi penjenayah tegar sepanjang hayat.. Sobs..Sobs.. pastu yang jadi polis pulak sepupu laki Cik Teng.. Amboi time die aje mesti nak jadi penyelamat ek?Cik Teng nie asyik jadi banduan aje time kekecik dulu.. Ni wa panas nie.. Yang paling tak tahan bile Cik Ain dicadangkan untuk berlakon sebagai heroin merangkap bini kepada polis a.k.a sepupu Cik Teng tue.. Adoyai memang otai betul rupanya karakter Cik Teng mase kekecik dulu.. Hohoho..
 
Baju raya dan kasut raya harus kene ada untuk setiap kali raya.. Amboi noks, memang kopak la Abah Cik Teng tapi kata sayang Cik Teng kan.. makanya harus beli untuk Cik Teng.. Ngeh..Ngeh.. Pastu malam raya kekonon nak try baju raya dengan kasut untuk ambik feel raya.. Padahal tetiap hari try kot.. Cik Teng still ingat Ma cakap jangan bagi cicak tengok baju raya sebab nanti baju raya jadi buruk, kalu kasut pulak Ma cakap jangan bagi ayam jeling pun kasut baru sebab nanti kasut tue jadi buruk.. Takut punya pasal terus simpan tak jadi try.. Hohoho.. dasat jugak feel  takut Cik Teng mase kecik-kecik dedulu ye.. Hoho..

Oh ini tempat Cik Teng and geng lepak-lepak bile time tak pose sambil makan megi ayam 16tahun ago..oh sungguh heaven!
Entrance untuk tetamu masuk dedulu time raye..oh rindu!

Ruang makan 16tahun ago..Oh nazaknya environment ini!

Itu dapur tempat Cik Teng dengan Cik Yat gulung popiah kecik plus masak rendang 16tahun ago.. oh di mana dindingnya?

Ni laluan nak masuk dapur a.k.a tempat Cik Teng kejar-kejar dengan polis a.k.a sepupu Cik Teng 16tahun ago.. oh sedihnye tempat nie!

Nie bilik a.k.a venue Cik Teng main polis-polis dedulu..Ala tempat yang Cik Teng dipaksa jadi penjenayah tegar dedulu.. Amboi kelas ko jah!

Sinki dah ilang?Dinding dah ilang?Adoyai sape la yang hadap sangat kat sinki buruk tue nyah oii!

Used to be Cik Teng's paradise masa raya 16tahun ago and now dah jadi memory yang tak akan dapat beli kat Butik Coach punye bhai~Hohoho..

Dan yang buat Cik Teng panas bile tetiba ada si lapir nie kat sini..Woit sape punye kete yang memandai men-sadai-kan ketenya kat sini.. Demmit!!!

Tapi raya sekarang dah tak macam dulu.. dah tak mencapap macam dulu even Cik Anis pun tak tau macamane feel raya kat kampung macam Cik Teng dedulu.. oh ruginya!!How I miss that moment sooooo much!Bestnya raya dulu tak macam raya sekarang..Eh! apsal ingat pasal raya nie..pose dah abis ganti?

No comments: